Förtvivlan…

Ibland blir man så less. Travet går verkligen inte bra. Och när man är en extrem amatör som jag blir man nästan gråtfärdig när man inte vet vad man ska göra. Jag vet att de finns folk som skrattar åt en, anser att man inte har något med hästar och travsport att göra. Tur är väl kanske att jag är en person som avskyr folk som ska tycka och tänka om mig och komma med synpunkter, jag måste helt enkelt få bevisa då hur jävla fel dom har! JAG KAN! Jag vet att jag kan, min vilja är såpass stor, och jag har viljan att lära mig. För de är väl de som är viktigast? Viljan att lära sig, ta till sig av sina misstag och inte ge upp.

Ekeby Nicklas som är min första egna häst är en ruggigt stor och stark, men snäll och go häst. Jag har haft honom i ca 1,5 månad nu, alltså inte länge. Han kommer från södra finland och har tävlat mest i Vermo, alltså med bra hästar. Han var redan då jag köpte honom i superbra form. Men ganska snabbt upptäckte man ju saker som kanske inte var så himla bra med honom. Dels svettades han knappt alls, även om man körde hård träning med honom. Men nu verkar han svettas igen om än inte speciellt mycket, så förhoppningsvis har vi gjort något rätt.

Sen är han väldigt efter andra hästar. Men de var inte så ovanligt hos oss då Breaking News är precis likadan. Men snabbt upptäckte vi att Nicke kanske är snäppet värre ändå. Han börjar snurra och sparka i boxen om andra hästen ännu är ute. Och idag åkte vi på tävling utan andra hästen för första gången. Min älskade rara snälla häst var som förvandlad. Skogstokig räcker inte för att beskriva hur galen han var. Vi har FYRA personer som höll i honom när grejerna skulle sättas på han före start. Han sparkades med frambenen, ryckte med huvudet, snurrade som en tok. Vi var alla fyra så jävla svettiga innan vi var klara med honom. Nu vet vi ju iofs inte ifall han var sådär för att Breaking inte var med eller om det är något annat som är fel med honom. Måste utreda saken.

Sen fick vi åter igen se idag att Nicke saknar motivation för att springa. Hittills har han alltid hängt med de andra i en jämn takt, alltså varit en rätt jämn häst som sprungit med de andra men aldrig riktigt försökt sikta för första plats. Men idag var verkligen botten, han la helt enkelt av efter halva loppet, han gav upp! Första varvet såg så jävla bra ut, han sprang bredvid ledande häst och la sen helt plötsligt av. Vissa kanske säger att han inte orka, men jag tror inte de beror på de, för han är verkligen i superbra form. Troligen är det motivationen som saknas helt och hållet, eller så är det något som är galet med han.

Träningen hemma har ju varit rätt viljelös från hans sida. Något måste göras för att pigga upp han. Men frågan är vad?! Funderat på att testa ta ut han för en simtur i veckan, se hur han simmar och om det är en träningsform som passar han. Sen har jag även funderat på att skippa sulky-träning helt och hållet. Men de känns inte heller super bra att jag ska börja träna han från ryggen då jag faktiskt är en oerfaren ryttare. Tänk om jag skadar honom? Nej, detta är så jävla svårt. Men jag har inte någon lust att ge upp ännu.

Breaking News layout

 

Breaking News i färgglada färger. Har haft ett extremt sug efter ett pyssla den senaste tiden. Och när de där suget infinner sig, ja då ska man pyssla. Man vet aldrig hur länge det ta innan suget in inspirationen kommer tillbaka.

Breaking News in a colorful layout. Have hade a craving for scrapbooking lately. And when that craving comes, it’s best to scrapbook. You never know when the inspiration will find it’s way back again.

IMG_20130529_084954

Trav nästa söndag

På söndag är det dags igen. Tävling i Rovaniemi. Även denna gång har vi både Ekeby Nicklas och Breaking News i samma lopp. Startlistorna kom idag. Bägge har fått helt suveräna startplatser. Nicke startar på 2 och Pete på 9. Nicke som oftast får en flygande start har en stor chans att ta ledningen redan från början, vilket kan nog behöver. Och Pete är en häst som inte är som alla andra, att starta från främre raden är bland de sämsta för honom. Risken för galopp i start är extremt stor då. Men jag är ganska säker på att Saarela ska lyckas hålla honom i trav när han startar från bakre raden.

Självklart hoppas jag på vinst för min egen häst. Men jag vet att Pete är en bättre travare och oddsen är mer på hans sida. Han har ett sånt extremt tävlingshuvud. Men det återstår ju att se på söndag hur det går. Men vi håller tummarna.

IMG_20130505_210308Ekeby Nicklas, 5 maj 2013 i Tornio/Laivakangas. Kusk: Petteri Joki

 

Ekeby Nicklas

Ojdå, haft så fullt upp att jag helt glömt bort bloggen, igen! Den 27/4 anlände ju min nya lilla häst. Fast det visade ju sig att han inte var så liten trotts allt. Har inte mätt honom men jag uppskattar att han är ca 165cm i mankhöjd. Står han vanligt så ryms jag under hans haka! Lite bökigt är det att få på grimman då han är så hög, men det går. Dessutom är han extremt snäll och behandlar folk med respekt. Det är extremt skönt, efter två halv tokiga hästar är det skönt med en lugn och fin.

IMG_20130429_170520

Dock var han inte så lugn när vi skulle sela han. Troligen är han van vid att stå så att han sitter fast från sidorna, men hos oss så selar vi ute på sommaren så dom står fast framifrån, alltså står dom med huvudet mot väggen. Men det tyckte Nicke var extremt läskigt så han rev sönder grimman och stallväggen. Tillslut fick vi han å lugna ner sig och jag höll i honom istället, med ansiktet mot väggen för att han ska vänja sig. Och det gick hur fint som helst.

vägg å grimma

De första han gjorde när vi släppte ut han i hagen var att rulla sig i leran. Han var sååå len och fin när han kom. Pälsen skinande ren och mjuk som silke. Förstår inte hur dom fått han så ren, hur jag än försöker så får jag inte hästarna så rena.
Visst är det en härlig syn när stora djur som hästar rullar sig i lera som små barn :)

IMG_20130428_194434

Vi har även hunnit vara på vår första tävling med honom. Förra söndagen var det trav i Torneå. Vi hade även Breaking News i samma lopp. Nicke överraskade verkligen oss alla. Han var som en blixt i starten. Innan första kurvan var han i dödläge (innerbanan bakom första hästen) och han höll sin plats jävligt bra. Såg ut i slutet som att han inte ska orka, men han tog sig iaf en tredje plats. Jag är så sjukt stolt över honom! Pete hade dock inte bra dag. Han blev bara sjua, men han hamnade i en såkallad påse. Omringad av hästar utan att kunna ta sig ur. Och dess hästar var ännu ”söliga” och han bränner alla sina krafter där då kusken försöker hålla honom tillbaka. Han springer allra bäst när han bara får springa. För han är ju en jävligt snabb häst. Nåja, bättre lycka nästa gång.

IMG_20130505_171313